Foto. gdynia.pl

Zakończyła się ponad 3-miesięczna metamorfoza przestrzeni Mola Południowego. To jeden z ulubionych terenów spacerowych gdynian, który dzięki modernizacji oferuje nowoczesną i zieloną przestrzeń relaksu. Od ostatniego weekendu czerwca mieszkańcy i turyści mogą korzystać z atrakcyjnie zaprojektowanej strefy wypoczynku i relaksu.

Dotychczas teren znajdujący się vis – a – vis Akwarium Morskiego nie zachęcał do wypoczynku, bo spełniał bardziej funkcję parkingu. Teraz wykorzystano potencjał tego obszaru, który oferuje fantastyczny punkt widokowy na Zatokę Gdańską czy cumujące przy nabrzeżu żaglowce.

„Zmiany na Molo Południowym są częścią strategicznego projektu o nazwie- „Klimatyczne Centrum”, w ramach którego w sercu naszego miasta tworzymy przyjazne enklawy zieleni i relaksu. Nowe zagospodarowanie obszaru Mola sprawiło, że mieszkańcy mają do dyspozycji mnóstwo wygodnych ławek, nowoczesne siedziska oraz atrakcyjnie zaprojektowaną przestrzeń zieloną w postaci drzew, bylin i traw. Jestem przekonany, że  szczególnie teraz, w sezonie wakacyjnym, będzie to obowiązkowy punkt spacerów i wypoczynku” – mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni.

Co nowego pojawiło się na Molo Południowym:

– zamontowano 18 wygodnych ławek
– ustawiono ponad 24 ozdobnych donic z tworzywa
– postawiono również 12 białych, okrągłych donic ozdobnych z betonu architektonicznego
– ustawiono dodatkowo 13 donic wygradzających
– na nawierzchni zostały namalowane jasne koła, które optycznie wypełniły przestrzeń
– zamontowano 26 okrągłych, betonowych siedzisk tzw. dropsów
– zasiano 500 m2 trawnika
posadzono:
– 39 brzóz pożytecznych i 117 sosen górskich
– 234 sztuki ozdobnych trawy z gatunku sesleria lśniąca
– 234 sztuki bylin z gatunku kocimiętka „Fassena”

Jeszcze w lipcu w strefie rekreacji pojawi się nowoczesna ławka solarna, na której podczas odpoczynku będzie można m.in. doładować telefon.

„Ostatnim elementem metamorfozy Mola będzie 8-metrowy przestrzenny napis „GDYNIA”. Jego litery, wykonane w białym, półmatowym kolorze, będą  nawiązywać do gdyńskiego modernizmu. Wysokość każdej z liter to ponad 1,5 metra. Wewnątrz nich zostanie umieszczone podświetlenie modułowe LED, dzięki czemu napis będzie mógł być atrakcją również po zmierzchu” – mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju i zapowiada, że Biuro Planowania Przestrzennego ogłosi konkurs na koncepcję architektoniczno – urbanistyczną zagospodarowania tego rejonu, która określi docelowy układ tej przestrzeni.

„Ideą projektu jest stworzenie przestrzeni, która będzie sprzyjała przebywaniu w niej mieszkańców i turystów. Zachęcamy, żeby do tego szczególnego miejsca dotrzeć pieszo lub rowerem albo komunikacją publiczną, abyśmy wszyscy mogli cieszyć się urokiem pięknych widoków, bez hałasu i spalin. Osoby, które będą dojeżdżały samochodami, mogą pozostawić samochód na parkingu koło Mariny lub pod Placem Grunwaldzkim i przyjemnym spacerem dotrzeć do końca naszego Mola Południowego. Tam miło spędzą czas w nowej przestrzeni. Myślę, że wszyscy wkrótce docenimy tę zmianę” – mówi Andrzej Bień, radny Miasta Gdyni.

Klimatyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca odpoczynku w otulinie zieleni. Plan Klimatycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych. Koszt metamorfozy na terenie Mola Południowego to ponad 700 tys. zł.

Źródło: gdynia.pl