Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) rozpoczął budowę największego na świecie stanowiska testowego dla łopat turbin wiatrowych w Aalborgu, w Danii. Centrum testowe dla turbin następnej generacji ma być gotowe do końca 2019 roku.

Znaczące inwestycje w badania i rozwój oznaczają dodatkowe oszczędności dla klientów SGRE w przyszłości. Prace badawczo-rozwojowe umożliwiają firmie znaczne zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów technicznych, jednocześnie są gwarancją dostawy innowacyjnych i niezawodnych turbin wiatrowych.

„Pierwsze testy zostaną przeprowadzone na 94-metrowych łopatach morskiej turbiny wiatrowej SG 10.0-193 DD, które mają prawie taką samą długość, jak boisko do piłki nożnej. Budujemy stanowisko, które będzie w stanie pomieścić łopaty o ogromnych rozmiarach, jakie zobaczymy w niedalekiej przyszłości” – powiedział Vicente García Muñoz, dyrektor ds. zarządzania certyfikacjami w SGRE.

Gigantyczna konstrukcja w Aalborg będzie wzmocniona większą liczbą prętów zbrojeniowych na metr kwadratowy niż fundament turbiny wiatrowej, dzięki czemu przyspieszy testy, a w konsekwencji udowodni pełną sprawność łopaty podczas okresu eksploatacji w możliwie najkrótszym czasie, przy przestrzeganiu przepisów IEC.

Siemens Gamesa jest światowym liderem w branży energii wiatrowej, posiadającym silną pozycję we wszystkich obszarach działalności związanej z energią wiatrową.

Z zainstalowaną mocą ponad 90 gigawatów na całym świecie Siemens Gamesa produkuje, instaluje i serwisuje lądowe i morskie turbiny wiatrowe. Ma obecnie portfel zamówień w wysokości 23,6 mld euro.

Spółka ma siedzibę w Hiszpanii i jest notowana na hiszpańskiej giełdzie papierów wartościowych (notowana w indeksie Ibex-35).

Podpis   ER